Миш’як в продуктах харчування та напоях. Як його визначають?
Нещодавно в мережі гіпермаркетів Walmart був масово знайдений миш’як, через що компанія відкликала майже 10 000 ящиків яблучного соку, проданого в магазинах по всій території США. В 2019 році компанія вже мала подібний інцидент, тоді миш’як знайшли в мінеральній воді Peñafiel і виробник Keurig Dr Pepper добровільно відкливав товар з мережі магазинів Walmart, через яку відбувалася реалізація.
То що ж це за елемент та чим він шкідливий, і головне, як уникнути його потрапляння в продукти харчування та навколишнє середовище – говоримо в нашій статті.
Що таке миш’як та де він використовується
Миш’як (арсен) — це напівметалічний хімічний елемент, який в природному середовищі зустрічається в гірських породах, ґрунтах і, відповідно, у рослинах. Також цей елемент досі використовується у промисловому виробництві: його можна зустріти в деяких фарбах і барвниках, в милі, напівпровідниках та деяких металевих сплавах. У сільському господарстві миш’як може використовуватися в деяких добривах, а також у низці пестицидів та засобах боротьби з гризунами. В довкілля цей елемент також потрапляє в результаті спалювання вугілля, видобутку корисних копалин та виплавки деяких металів.
До організму людини миш’як може потрапити як з антропогенних джерел, так і з природніх. Токсична доза миш’яку становить 5-50 мг, летальна доза – 50-340 мг.
Норми вмісту миш’яку
Згідно норм США (FDA) вміст миш’яку в соці не повинен перевищувати 10 мкг на 1 кг продукту, а згідно Європейських нормативів (Commission Regulation) – 20 мкг на 1 кг продукту.
Безпечним рівнем миш’яку у воді, згідно визначення ВООЗ, є ≤ 10 мкг/л. Натомість в Бангладеші та Індії цей рівень становить 50 мкг/л., що в уп’ятеро вище.
Отруєння миш’яком
Отруєння даним елементом є дуже небезпечним. Людина, що отримала смертельну дозу, помирає вже через кілька годин через шок, печінкову чи ниркову недостатність. Тому дуже важливим є регулювання вмісту миш’яку у воді, продуктах харчування та в навколишньому середовищі.
Обладнання для виявлення миш’яку
Для дослідження таких низьких рівнів цього токсичного елементу потрібно сучасне високотехнологічне та чутливе аналітичне обладнання.
Серія елементних аналізаторів від німецького виробника Analytik Jena GmbH+Co. KG, яка включає атомно-абсорбційні спектрометри (серій novAA, ZEEnit та contrAA), оптико-емісійні спектрометри з індуктивно-зв’язаною плазмою (серії PlasmaQuant) та мас-спектрометри з індуктивно зв’язаною плазмою (серії PlasmaQuant MS) дозволяють нашим клієнтам досліджувати вміст миш’яку та інших токсичних елементів у всіх видах харчових продуктів, включаючи напої.
Унікальна серія приладів contrAA, яка має лише одну лампу для аналізу всіх хімічних елементів, має переваги атомної абсорбції, ІЗП-ОЕС та ІЗП-МС методів.
Мас-спектрометри PlasmaQuant MS мають можливість визначати не лише сам елемент, а і його форму, оскільки, наприклад, неорганічний миш’як є більш токсичним у порівнянні з його органічною формою.
Більшість приладів мають унікальну 10-ти річну гарантію на оптичні компоненти, оскільки використовують найкращу оптику виробництва Carl Zeiss. Також прилади відрізняються економічністю, винятковою чутливістю, швидкістю та точністю. Всі прилади виробляються безпосередньо в Німеччині, а також пройшли оцінку відповідності в Україні, тому можуть бути застосовані у сфері законодавчо регульованої метрології.
Дізнатися більше про обладнання ви можете на нашому сайті img.ua