Миш’як в продуктах харчування та напоях. Як його визначають?

478
Миш’як в продуктах харчування та напоях. Як його визначають?

Нещодавно в мережі гіпермаркетів Walmart був масово знайдений миш’як, через що компанія відкликала майже 10 000 ящиків яблучного соку, проданого в магазинах по всій території США. В 2019 році компанія вже мала подібний інцидент, тоді миш’як знайшли в мінеральній воді Peñafiel і виробник Keurig Dr Pepper добровільно відкливав товар з мережі магазинів Walmart, через яку відбувалася реалізація.

То що ж це за елемент та чим він шкідливий, і головне, як уникнути його потрапляння в  продукти харчування та навколишнє середовище – говоримо в нашій статті.

Що таке миш’як та де він використовується

Миш’як (арсен) — це напівметалічний хімічний елемент, який в природному середовищі зустрічається в гірських породах, ґрунтах і, відповідно, у рослинах. Також цей елемент досі використовується у промисловому виробництві: його можна зустріти в деяких фарбах і барвниках, в милі, напівпровідниках та деяких металевих сплавах. У сільському господарстві миш’як може використовуватися в деяких добривах, а також у низці пестицидів та засобах боротьби з гризунами. В довкілля цей елемент також потрапляє в результаті спалювання вугілля, видобутку корисних копалин та виплавки деяких металів.

Що таке миш’як та де він використовується

До організму людини миш’як може потрапити як з антропогенних джерел, так і з природніх. Токсична доза миш’яку становить 5-50 мг, летальна  доза – 50-340 мг.

Норми вмісту миш’яку

Згідно норм США (FDA) вміст миш’яку в соці не повинен перевищувати 10 мкг на 1 кг продукту, а згідно Європейських нормативів (Commission Regulation)  – 20 мкг на 1 кг продукту.

Безпечним рівнем миш’яку у воді, згідно визначення ВООЗ, є  ≤ 10 мкг/л. Натомість в Бангладеші та Індії цей рівень становить 50 мкг/л., що в уп’ятеро вище.

Згідно Європейських нормативів.

Отруєння миш’яком

Отруєння даним елементом є дуже небезпечним. Людина, що отримала смертельну дозу, помирає вже через кілька годин через шок, печінкову чи ниркову недостатність. Тому дуже важливим є регулювання вмісту миш’яку у воді, продуктах харчування та в навколишньому середовищі.

Симпотми Отруєння миш’яком

Обладнання для виявлення миш’яку

Для дослідження таких низьких рівнів цього токсичного елементу потрібно сучасне високотехнологічне та чутливе аналітичне обладнання.

Серія елементних аналізаторів від німецького виробника Analytik Jena GmbH+Co. KG, яка включає атомно-абсорбційні спектрометри (серій novAA, ZEEnit та contrAA), оптико-емісійні спектрометри з індуктивно-зв’язаною плазмою (серії PlasmaQuant) та мас-спектрометри з індуктивно зв’язаною плазмою (серії PlasmaQuant MS) дозволяють нашим клієнтам досліджувати вміст миш’яку та інших токсичних елементів у всіх видах харчових продуктів, включаючи напої.

Обладнання для виявлення миш’яку

Унікальна серія приладів contrAA, яка має лише одну лампу для аналізу всіх хімічних елементів, має переваги атомної абсорбції, ІЗП-ОЕС та ІЗП-МС методів.

Мас-спектрометри PlasmaQuant MS мають можливість визначати не лише сам елемент, а і його форму, оскільки, наприклад, неорганічний миш’як є більш токсичним у порівнянні з його органічною формою.

Більшість приладів мають унікальну 10-ти річну гарантію на оптичні компоненти, оскільки використовують найкращу оптику виробництва Carl Zeiss. Також прилади відрізняються економічністю, винятковою чутливістю, швидкістю та точністю. Всі прилади виробляються безпосередньо в Німеччині, а також пройшли оцінку відповідності в Україні, тому можуть бути застосовані у сфері законодавчо регульованої метрології.

Дізнатися більше про обладнання ви можете на нашому сайті img.ua